Recepten

Een aantal weken geleden zijn we met de familie op vakantie gegaan. We hebben de week met twaalf personen in een huisje in de Ardennen doorgebracht. Het was ontzettend leuk, maar voor zoveel mensen glutenvrij koken kan een uitdaging zijn. Daarnaast moeten twee kids ook melkvrij eten. De komende weken delen we de recepten van de diners. Het tweede recept: pittige kip met knapperige taugé

Vanille kwarktaart met bosbessen

Wat heb je nodig?

Voor 12 personen

  • 200 gr glutenvrije koekjes (ik heb 'gluten free butterkeks' van Schär gebruikt)
  • 200 gr roomboter
  • 750 gr vanillekwark
  • 9 blaadjes gelatine
  • 150 ml melk
  • 500 ml slagroom
  • 4 el suiker
  • blauwe bessen

En hoe maak je het?

  1. Vet de springvorm in met boter. Vermaal de koekjes in een keukenmachine en smelt in een pannetje de boter. Wanneer de boter vloeibaar is, voeg je de kruimels toe en roer je dit goed door. Daarna verdeel je het mengsel over de bodem van de springvorm en druk deze goed aan met de bolle kant van een lepel. 

  2. Leg de gelatineblaadjes in een schaal koud water en laat ze ongeveer 8 minuten weken. Doe de kwark vast in een kom en klop in een tweede kom de slagroom met de suiker stijf.

    Verwarm de melk en uitgeknepen gelatineblaadjes in een pannetje en blijf roeren tot de blaadjes zijn gesmolten. Laat de melk iets afkoelen tot het niet meer heel heet is.

    Voeg de melk toe aan de kwark en roer er doorheen. Voeg dan de slagroom toe en spatel door de kwark. Giet het mengsel in de springvorm met koekbodem. Laat de taart minimaal 3 uur opstijven in de koelkast. Leg voordat je de taart serveert de blauwe bessen bovenop de taart en strooi er eventueel nog wat poedersuiker overheen.

  3. Laat de taart minimaal 3 uur opstijven in de koelkast. Leg voordat je de taart serveert de blauwe bessen bovenop de taart en strooi er eventueel nog wat poedersuiker overheen.

Vis met groenten en kruiden uit de oven

Wat heb je nodig?

Voor 6 personen

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 3 uien in schijfjes
  • 1 rode paprika in schijfjes
  • 1/2 groene paprika in schijfjes
  • 3 sjalots in schijfjes
  • 1/2 courgette in schijfjes
  • 1 grote tomaat in stukjes
  • 85 gram gesneden zwarte olijven
  • 2 eetlepels balsamico
  • 1/2 bosje fijngesneden verse bieslook 
  • 1/2 bosje fijngesneden verse basilicum 
  • 1/2 bosje fijngesneden verse koriander
  • 1 kg kabeljauwfilet (of een andere stevige vis)

En hoe maak je het?

De oven voorverwarmen op 180 graden. 

  1. Verhit de olie in een grote koekenpan. Ui, sjalot, rode en groene paprika toevoegen en 3 minuten bakken. Courgette, tomaat, olijven en balsamico toevoegen. Verder laten garen tot de groente net gaar zijn en op smaak brengen met zout en peper. 

  2. De helft van de groente verdelen over, een met olie ingevette ovenschaal van 25x30 cm verdelen. De groente bedenken met de helft van de kruiden. 

  3. De filets over de groente en kruiden verdelen. Vervolgens de resterende groente en kruiden verdelen over de vis. De schaal afdekken met aluminiumfolie en 25 minuten bakken. 


Broccolisoep

Wat heb je nodig?

Voor 12 personen

  • 900 gram diepvriesbroccoli

  • 3 liter warm water

  • 4 à 6 kippenbouillonblokjes (let goed op de gluten!)

  • 2 dl room

  • gesnipperde peterselie

En hoe maak je het?

  1. Alles, behalve de room en peterselie, laten gaarkoken. Daarna mixen. 

  2. Room toevoegen en roeren. Peper en zout naar smaak toevoegen. Afwerken met peterselie. 


Chocomousse

Wat heb je nodig?

Voor 4 personen

  • 2 eieren

  • 75 ml slagroom

  • 2 cl cognac

  • 40 gram griessuiker

  • 20 ml espresso

  • 1 zakje vanillesuiker

  • 150 gram fondant chocolade 

En hoe maak je het? 

  1. Hak de chocolade grof. Laat hem, in een warm waterbad of de magnetron, smelten. Vermeng met de cognac en de espresso. Roer goed glad. 
  2. Splits de eieren. Klop de eidooiers wit-schuimig met de helft van de suiker. 
  3. Klop de eiwitten stijf met de rest van de suiker. Klop de slagroom stijf met de vanillesuiker. 
  4. Vermeng de dooiers met de gesmolten chocolade. Spatel eerst de slagroom en dan de eiwitsneeuw luchtig door de chocolademassa. 
  5. Verdeel de mousse over de glaasjes of kommetjes. Laat, afgedekt, minstens 3 uur opstijven in de koelkast. Werk net voor het opdienen af met chocoladeschilfers. 

Pittige kip met knapperige taugé

Wat heb je nodig?

Voor 4 personen

  • 400 gr. kipfilet

  • 3 uien

  • olijfolie

  • 2 tenen knoflook

  • 1 kopje drinkbouillon

  • 2 el azijn

  • 9 el ketjap (let goed op met het kopen van ketjap, veel varianten/merken bevatten gluten!)

  • 6 el bruine basterdsuiker

  • 1,5 tl sambal

  • 4 el pindakaas

  • 300 gr. taugé

En hoe maak je het?

Snij de kipfilet in blokjes en snipper de ui. 

  1. Verhit de olijfolie in een pan en bak hierin de kipblokjes al omscheppend goudbruin en gaar. Neem daarna de kip uit de pan en fruit in het achtergebleven bakvet de uien aan. 

  2. Pers de tenen knoflook boven de pan uit en voeg de bouillon toe. Voeg azijn, ketjap en ketchup toe en roer alles goed door elkaar. Voeg de bruine basterdsuiker, sambal en pindakaas toe en roer alles tot een saus. 

  3. Voeg de kipblokjes toe aan de saus en warm het geheel goed door. Voeg ten slotte de taugé toe en warm dit kort mee zodat de groente nog lekker knapperig blijft. Serveer het eventueel met rijst. 

Lasagne

Wat heb je nodig?

Voor 10  personen

  • glutenvrije lasagnebladen

  • 900 gram verse spinazie

  • 1 kilo gehakt

  • 3 pakjes passata di pomodoro

  • 600 gram cottage cheese

  • 3 uien

  • potje gesneden zwarte olijven

  • zout en peper

  • optioneel: groenten voor in het mengsel. Champignons, courgette. verse kruiden (basilicum, tijm, rozemarijn)

En hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 175 graden

  1. Snipper de ui. Pak een forse pan (bijv. een wok of braadpan) en fruit de ui aan met wat olijfolie. Voeg het gehakt toe en bak ongeveer 5-6 minuten. Voeg nu de spinazie toe in delen, tot alle spinazie geslonken is.

  2. Voeg dan de passata toe en laat kort op laag vuur pruttelen. Voeg nu ook zout en peper toe en optioneel verse kruiden naar smaak (bijv. basilicum, tijm en rozemarijn).

  3. Pak 2 tot 3 ovenschalen en bedek de bodem met glutenvrije lasagnebladen. Hier gaat dan een laagje vulling overheen. Bedek deze laag met een handje olijfjes. Herhaal met glutenvrije lasagnebladen en nog een laag mengsel en olijven. Herhaal nogmaals, nu zonder olijven. De bovenste laag is dus alleen de vulling.

  4. Verdeel de cottage cheese over de ovenschaal en bak nu 30 minuten op 175 graden.